En kjøttgryte som får sin helt spesielle smak fra urten kjørvel. Denne finner du nok ikke på butikken, men stikk på plantasjen og kjøp en. Dersom du planter den på et solrikt sted i hagen eller på balkongen har du kjørvel for resten av livet.
Ingredienser (ca 3 porsjoner)
500g grytekjøtt av okse i biter
2 små løk i skiver (eller 1 stor)
2 gulrøtter i skiver (eller 1 søtpotet i biter)
100g jordskokk eller andre rotgrønnsaker i biter (sellerirot/persillerot etc.)
2 terninger kjøttbuljong
1/2 ts tørket timian
2 ss tomatpuré
1 ts sennep
1 ss paprikapulver
potetmel/maisennamel
salt, pepper, chilikrydder og soyasaus
en god håndfull fersk kjørvel (evt. persille)
fersk gressløk
Fremgangsmåte
Brun kjøttet på høy varme i en ovnsfast gryte.
Legg ved skivet løk, buljongterning, timian, tomatpuré, sennep, paprikapulver og 5 dl vann.
Kok med lokk i stekeovn på 200°C i ca 2 timer.
Ta ut av ovnen, rør rundt og tilsett litt vann dersom gryten er for tykk, eller jevn med litt potetmel/maisennamel utrørt i kaldt vann dersom du syns den er for tynn.
Smak til med soyasaus (ca 2-3 ss), chilikrydder (ca 1ts), pepper (ca 1 ts) og evt. salt etter ønske.
Tilsett gulrot og jordskokk i biter og de hakkede stenglene til fersk kjørvel.
Kok i ca 10 minutter til (til grønnsakene er møre) og tilsett litt hakket gressløk rett før servering.
Server med brød/potet og dryss kjørvelblader over gryten på tallerkenen.